Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…
Filarmonica Oltenia Craiova, Concertul in Re major pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms, Malina Ciobanu, Gian Luigi Zampieri, Afis Concert Agentia de Publicitate Camera Media Craiova

Concertul in Re major pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms | Violonista Malina Ciobanu | Gian Luigi Zampieri Dirijor | Filarmonica Oltenia Craiova | VINERI, 19 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00

Oferta Fotograf Botez Craiova, Slatina, Caracal, Calafat, Severin, Taragu Jiu, Bals
Oferta Fotograf Botez Craiova, Slatina, Caracal, Calafat, Severin, Taragu Jiu, Bals

Concertul in Re major pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms | Violonista Malina Ciobanu | Gian Luigi Zampieri Dirijor | Filarmonica Oltenia Craiova | VINERI, 19 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00 | Agentie de publicitate Camera Media Craiova

 

Stagiunea „Muzica uneste!” (partea a II-a) propune pentru vineri seara, 19 octombrie, incepand cu ora 19, un periplu muzical prin 3 epoci diferite: contemporana, clasica si romantica. Sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova, Orchestra Simfonica va interpreta Preludiu si Fuga de Constantin Silvestri, compozitor subtil, modern si Simfonia nr. 40, una dintre cele mai dramatice pagini mozartiene. Concertul in Re major pentru vioara de Brahms, un varf al literaturii violonistice, va avea ca solista pe tanara Malina Ciobanu, nume de rezonanta, cu peste 100 de recitaluri si concerte sustinute pana la varsta de numai 19 de ani.

VINERI, 19 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLISTA: MALINA CIOBANU (vioara)
In program:
Constantin Silvestri: Preludiu si Fuga
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 40 in Sol minor, K. 550
Johannes Brahms: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, op. 77
Preturi bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenti, seniori)

     Gian Luigi Zampieri, nascut in 1965 la Roma, este reprezentant al scolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. Lansat din anii studentiei in cariera dirijorala, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din Romania , precum si din strainatate. A colaborat cu numerosi solisti renumiti, printre care Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Florin Ionescu-Galati. De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentarii operei lui Astor Piazzolla si este considerat de critica drept unul dintre expertii de seama pe scenele internationale: a realizat transcriptii si orchestratii interpretate in toata lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc.). Concertele sale sunt inregistrate si transmise de Radio Romania, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva.
Intrat de foarte tanar in lumea cinematografului, a ingrijit editia italiana a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. In prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.
La varsta de 19 ani, Malina Ciobanu are un repertoriu impresionant de premii si concerte sustinute, si este determinata sa ajunga o violonista de succes, dorindu-si ca propriul stil artistic sa ajunga sa fie recunoscut. Mai mult de 50 de premii vin sa rasplateasca un talent deosebit, dublat de o munca tenace, perseverenta, a carei finalitate este mereu performanta. De asemenea, tanara violonista are un palmares stralucit, cu peste 100 de recitaluri si concerte sustinute in Romania, Austria, Grecia, Italia, Elvetia, Germania, Spania, Franta. Anul acesta, tanara violonista a sustinut recitaluri in cadrul Festivalului International Young Classic Europe (Germania), Pablo casals Festival (Franta), Encuentro de Musica de Santander (Spania), Chiemgauer Interferenzen SoNoRo (Germania), cat si in cadrul Turneului National CoolSound (Romania). Malina Ciobanu canta pe o vioara Baldantoni imprumutata cu generozitate de catre Societatea de Viori J&A Beares din Londra.
Nascuta la Iasi, Malina Ciobanu a inceput studiul viorii la varsta de 7 ani, la Colegiul National de Arta “Octav Bancila” din Iasi. A studiat sub indrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, iar din toamna anului 2017, aceasta este studenta a Academiei Barenboim – Said din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin.

*
„Preludiul (de Constantin Silvestri) prezinta o muzica densa, tensionata, cu teme de grotesc; Fuga, magnific construita, inregistreaza o crestere bine gradata, intr-o orchestratie luxurianta, deosebit de eficienta. Ambele lucrari sunt definitorii pentru un compozitor subtil si modern, atasat preceptelor scolii romanesti contemporane”. (Petre Codreanu)
Criticii si muzicienii din ultimele doua secole s-au referit la Simfonia nr. 40 de Mozart ca la o lucrare tragica si intens emotionala, in acest sens Robert Schumann atribuindu-i ca trasaturi definitorii “lejeritate si gratie elena”, muzicologul britanic Donald Tovey considerand-o opera bufa, iar pianistul si muzicologul american Charles Rosen, caracterizand-o “opera de pasiune, violenta si durere”.
Conceput in vara anului 1878 in statiunea austriaca Pörtschach, Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, op. 77 de Johannes Brahms i-a fost dedicat marelui interpret Joseph Joachim, care l-a prezentat in prima auditie cu concursul celebrei orchestre “Gewandhaus” Leipzig sub bagheta compozitorului (1 ianuarie 1879). Declarat initial “impotriva viorii” de catre violonistii vremii, concertul se va impune treptat prin consistenta substanta dramatica, arhitectura fara cusur si tratarea eminamente simfonica, astazi el fiind considerat un pisc al literaturii violonistice si o marturie graitoare a luptei impotriva virtuozitatii gratuite.
*
Biletele pot fi procurate de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele Biletele pot fi procurate de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00) , Calea Unirii nr.16, telefon 0251 414 698. 

 

Malina Ciobanu Violonista, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook
Malina Ciobanu Violonista, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook

 

Gian Luigi Zampieri Dirijor, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook
Gian Luigi Zampieri Dirijor, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook

Leave a Reply