Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…
Afis FESTIVALUL INTERNATIONAL CRAIOVA MUZICALA | Editia 45 Romaneasca | Agentie de publicitate Camera Media Craiova

FESTIVALUL INTERNATIONAL „CRAIOVA MUZICALA” | Editia 45 Romaneasca | 19 Noiembrie – 1 Decembrie 2018 | Filarmonica Oltenia Craiova | Agentie de publicitate Camera Media Craiova

Calendar A3 Perete Personalizat 2019 Craiova Tiparituri Craiova Promotionale Craiova Calendare Personalizate Craiova 2019 agende Personalizate Craiova 2019

Anul 2018 reprezinta, pentru toata suflarea romaneasca, Anul Centenarului Marii Uniri. Tot ceea ce Filarmonica „Oltenia” Craiova intreprinde in acest an este subsumat celebrarii acestui eveniment, urmarindu-se in special promovarea si redescoperirea muzicii romanesti. Sub directa coordonare a conf. univ. dr. Virgil Catalin Opritoiu, directorul artistic al festivalului, in perioada 19 noiembrie – 1 Decembrie 2018 vom asista la concerte simfonice, vocal-simfonice si recitaluri. Firul rosu care strabate festivalul il reprezinta muzica romaneasca promovata si prezentata publicului de catre interpretii, de asemenea, romani.

Pe afisul evenimentului regasim nume de artisti consacrati si de compozitori moderni si contemporani, care exprima identitatea culturala romaneasca. Caracterul international este dat de participarea invitatilor din diaspora, artisti romani valorosi stabiliti in strainatate, si de programul, desi preponderent romanesc, completat cu lucrari din repertoriul universal. Melomanii vor fi incantati sa (re)descopere selectiuni din coloana sonora a celebrului film “Mihai Viteazul”, compozitor Tiberiu Olah, Sonata a III-a, „in caracter popular romanesc” de George Enescu, Valsul ”Valurile Dunarii” de Iosif Ivanovici, Schlinder’s List de John Williams, la care se adauga doua lucrari in prima auditie absoluta ”Triptic simfonic” de Gheorghe Stanescu si cantata ”Pe urmele lui Mihai Viteazul” de Eugen Petre Sandu.

Festivalul International Craiova Muzicala, ajuns la editia nr. 45, propune asadar, in anul 2018, o „radiografie” a muzicii romanesti alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti (dirijor Tiberiu Soare, solisti Dan Dediu-pian, Vlad Maistorovici-vioara), Duo vioara-pian Diana Mos/Mihai Ungureanu, Camerata Classica (dirijor Nicolae Moldoveanu), Ansamblul vocal „Blue Noise” (Veronica Prodan, Elena Morosanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor, Denis Bolborea), Cvartetul „Transilvan” (Gabriel Croitoru-vioara, Nicusor Silaghi-vioara a II-a, Marius Suarasan-viola, Vasile Jucan-violoncel), Orchestra Simfonica si Corala Academica ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova (dirijor Alexandru Iosub, solist Ioan Emanuel Cherata), Tudor Gheorghe&Corul si orchestra „Concertino” (dirijor si orchestrator Marius Hristescu).

Istoric recent al festivalului:
Manifestare de prestigiu in contextul festivalier romanesc si international, Festivalul International „Craiova Muzicala” a capatat, in ultimii ani, o noua personalitate artistica, fiecare editie propunand un tema noua, o modalitate diferita de abordare si de structurare a manifestarilor incluse in program.
Astfel, CM 41 (2014), a fost un festival al orchestrelor, din tara si din strainatate, pornind de la cele de camera (Camerata Regala, Sofia Soloists, Liszt Chamber Orchestra) si pana la ansambluri simfonice grandioase (Orchestra Operei din Belgrad, Orchestra simfonica a Filarmonicii din Chisinau, Orchestra Romana de Tineret).
In anul 2015, cele 42 de evenimente artistice programate in Festivalul International „Craiova Muzicala” s-au desfasurat, cu precadere, in Piata Fratii Buzesti din centrul istoric al Craiovei recent restaurat, festivalul adoptand titulatura „Open Air Edition”. Un alt element inedit l-a reprezintat impartirea manifestarilor in cinci sectiuni distincte: „Clasic” (concerte simfonice, vocal-simfonice si corale), „Cameral” (recitaluri de tip solo, duo si cvartet desfasurate in incinta somptuoasa a Muzeului de Arta), „SymphoKIDS” (ateliere muzicale pentru copii), „Extra” (concerte de blues, jazz, rock si muzica medievala) si „Alternativ” (concerte cu muzica de divertisment si alternativ-experimentala).
In anul 2016, a 43-a editie, a fost dedicata muzicii moderne si contemporane: de la capodopere ale secolului XX semnate de Igor Stravinski, Olivier Messiaen, György Ligeti sau Stefan Niculescu, la lucrari ale ultimilor ani. Programul festivalului a cuprins un evantai divers si captivant de manifestari: de la concerte simfonice, muzica de camera si recitaluri instrumentale la simpozion muzicologic pe teme inedite, la concert-performance, jazz, film mut (“Tabu” de Murnau, 1931) cu muzica live, demonstratii ale celor mai noi tehnici instrumentale, program alcatuit cu sprijinul unei personalitati marcante a muzicii noi, d-na Doina Rotaru, compozitor si profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
In anul 2017, sub titulatura Barock Music Edition, CM 44 a propus o noua tema, a intoarcerii catre somptuozitatea stilului baroc, pigmentat, in unele concerte, de translari spre alte zone stilistice (clasic, romantic, modern sau chiar jazz).

 

Program :

Luni, 19 noiembrie, ora 19:00 – Deschiderea festivalului
Orchestra Simfonica Bucuresti
Dirijor: Tiberiu Soare
Solisti: Dan Dediu (pian), Vlad Maistorovici (vioara)
In program:
Adrian Enescu – Selectiuni din coloana sonora a filmului “Mircea cel Batran”
Tiberiu Olah – Selectiuni din coloana sonora a filmului “Mihai Viteazul”
Dan Dediu – coloana sonora a filmului “Ecaterina Teodoroiu”, solisti Dan Dediu si Vlad
Maistorovici
Pret bilet 20 lei

Marti, 20 noiembrie, ora 19:00
Recital vioara-pian
Diana Mos – Mihai Ungureanu
In program:
Tiberiu Olah – Sonatina pentru violina si pian
Pascal Bentoiu – Sonata pentru pian si violina, op. 14
George Enescu – Sonata a III-a pentru pian si vioara, “in caracter popular romanesc”
Pret bilet 20 lei

Miercuri, 21 noiembrie, ora 19:00
Camerata Classica
Dirijor: Nicolae Moldoveanu
In program:
Theodor Rogalski – Trei dansuri romanesti
Martian Negrea – Isbuc din “Suita prin Muntii Apuseni”
Dan Dediu – Scrisoare pierduta
Suita din Muntenia
Iosif Ivanovici – Valsul ”Valurile Dunarii”
Constantin Dimitrescu – Dans Taranesc
Suita Oltenia
Pret bilet 20 lei

Joi, 22 noiembrie, ora 19:00
Ansamblul vocal „Blue Noise”
In program:
Prime time blues
Bumble bee
Portrait
If someday
Dor de viata
Banii
Fulgi fulgi
Pana cand nu te iubeam
Gemiler
Pass me the jazz
Splanky
I wish you love
I feel it coming
Under pressure
Bits and pieces
Prime Time Blues
Pret bilet 20 lei

Vineri, 23 noiembrie, ora 19:00
Cvartetul „Transilvan”
Gabriel Croitoru (vioara), Nicusor Silaghi (vioara a II-a), Marius Suarasan (viola), Vasile Jucan (violoncel)
In program:
W. A. Mozart – Divertismento KV 137 Si bemol (Molto allegro)
Edward Elgar – Salut d’amour
W. A. Mozart – Divertismento KV 136 Re major (Presto)
Fritz Kreisler – Liebesleid
Jules Massenet – Meditation
Antonin Dvo?ák – Humoresque
John Williams – Schindler’s List
Carlos Gardel – Por una cabeza
R. Martin (Arr.) – Black eyes
*** Suite populare romanesti din Transilvania si Muntenia
Pret bilet 20 lei

Sambata, 24 noiembrie, ora 19:00
Orchestra Simfonica si Corala Academica ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova
Dirijor: Alexandru Iosub
Solist: Ioan Emanuel Cherata (bariton)
In program:
Dan Ionescu – Preludiu si Fuga pentru orchestra de coarde
Gheorghe Stanescu – Triptic simfonic (prima auditie absoluta)
Eugen Petre Sandu – Cantata „Pe urmele lui Mihai Viteazul” (prima auditie absoluta)
Pret bilet 20 lei

Sambata, 1 decembrie, ora 18:30 – Inchiderea festivalului
Tudor Gheorghe
Corul si orchestra Concertino
Dirijor si orchestrator: Marius Hristescu
„Tot ce-i romanesc nu piere”
Pret bilet 120 lei

Director artistic al Festivalului:
Conf. univ. dr. Virgil Catalin Opritoiu
Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Biletele pot fi procurate de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698.

Leave a Reply