Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…

Festivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu Craiova | Editia a VI-a | Agentie de publicitate Camera Media Craiova

Pachet Foto Video Nunta | Fotograf Nunta Craiova | Radu Constantinescu Photographer | Fotografie Nunta Craiova | Fotograf Evenimente Craiova | Nunta Craiova, Oltenia, Bals, Slatina, Caracal, Targu Jiu
Pachet Foto Video Nunta | Fotograf Nunta Craiova | Radu Constantinescu Photographer | Fotografie Nunta Craiova | Fotograf Evenimente Craiova | Nunta Craiova, Oltenia, Bals, Slatina, Caracal, Targu Jiu

POETI DIN LUMEA INTREAGA, IMPRESIONATI DE FRUMUSETILE CRAIOVEI

Pentru o zi, sediul Primariei Craiova a devenit centrul poeziei mondiale. Poetii participanti la cea de-a VI-a editie a Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu au raspuns invitatiei dlui. Primar Mihail Genoiu si au vizitat cladirea Primariei, avand sansa de a descoperi crampeie din istoria Craiovei, dar si care sunt cele mai importante obiective din municipiul nostru, prezentate chiar de catre primarul Mihail Genoiu.

„Suntem onorati sa fim prezenti la intalnirea cu poezia lumii si sa va fim gazde, timp de cateva zile, dumneavoastra, mari personalitati culturale din lumea cuvintelor de pretutindeni, iubitori ai culturii romanesti si ai lui Eminescu. Sunt convins ca veti avea ocazia, in aceste zile, sa descoperiti un mic colt de rai. Craiova a fost dintotdeauna polul regiunii istorice Oltenia, este un oras care a beneficiat de o deschidere catre alte culturi tocmai datorita asezarii sale geografice. Ne mandrim cu un patrimoniu cultural turistic dovedit de vestigii arheologice, de numeroase cladiri-monument istoric si ne mandrim ca suntem unul dintre orasele cu o lunga traditie de evenimente-reper.
Craiova este oras al unor mari personalitati, dar si orasul unde veti descoperi Parcul Nicolae Romanescu – unul dintre cele mai frumoase si mari parcuri naturale din Europa sau centrul istoric renovat recent de administratia locala in mandatul de Primar al doamnei Lia Olguta Vasilescu si oferit exemplu de bune practici de catre Comisia Europeana.
Ne mandrim si cu unul dintre cele mai frumoase si originale stadioane din lume, asa cum a fost el votat anul trecut de specialisti din domeniu. Iar Craiova este locul ideal de inspiratie pentru poeti renumiti ca dumneavoastra si datorita parcurilor sau altor spatii urbane din municipiu, transformate, in ultimii ani, in veritabile micro-centre culturale. V-as recomanda sa nu plecati din Craiova pana nu va lasati furati de peisajul din Gradina Botanica sau pana nu beneficiati de acustica perfecta de la Teatrul de Vara din Parcul Nicolae Romanescu.
Craiova a renascut in ultimii ani si datorita unor evenimente reper precum acesta – Festivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu sau Festivalul International de teatru Shakespeare, care reuneste la Craiova, din doi in doi ani, mari companii de teatru si importanti actori si regizori de pe intreg mapamondul.
Asadar, va multumim ca ati ales Craiova, un oras care a avut mereu o poezie a sa, o eleganta naturala a vietii cotidiene data de frumusetea cladirilor, a parcurilor si a oamenilor sai. Iar noi, autoritatile locale, va asiguram de toata deschiderea noastra catre actul cultural de inalta tinuta. Speram sa aveti parte de momente frumoase si ne dorim sa va indragostiti pentru totdeauna de orasul nostru si, de ce nu, sa deveniti ambasadorii culturali ai Craiovei”, a fost mesajul primarului Craiovei adresat invitatilor din intreaga lume.

Cu o participare extraordinara a unora dintre cei mai reprezentativi poeti contemporani din lume, festivalul a reunit, in acest an, in Cetatea Baniei, personalitati din 21 tari de pe toate continentele cum ar fi: China, Argentina, Maroc, Algeria, Chile, Peru, Franta sau Turcia. Unii dintre ei fiind invitati pentru prima oara in Craiova, poetii au dorit sa transmita, la randul lor, autoritatii locale, care le sunt impresiile despre orasul nostru dupa primele zile:

“Domnule Primar, sunt nascut in Columbia, dar traiesc si lucrez in America. O sa vorbesc in numele Universitatii de Stat din New York. Trebuie sa spun ca fiecare dintre noi este un ambasador al poeziei. Mi-a placut tot aici: orasul este curat, arta este peste tot, iar oamenii sunt profesionisti. Puteti fi sigur ca reputatia acestui oras va fi dusa mai departe de catre noi toti, ambasadorii prezenti aici, nu numai in Europa, ci si in America, America Latina si toate colturile lumii”, a spus dr. Carlos Aguasaco, poet si profesor la Universitatea de Stat din New York.

“Va multumim pentru oportunitatea de a fi prezenti la acest festival, unde am invatat multe lucruri despre progres, cultura, umanitate. Eu provin dintr-un oras mic din partea de Nord a insulelor Caraibe. Cand s-a aflat ca am fost invitata la acest festival, a fost publicata o stire in presa locala, fiindca se recunoaste importanta acestui festival, iar participarea mea este un eveniment foarte important si demn de a fi mentionat. Va marturisesc ca Festivalul este important pentru mine atat ca scriitoare, cat si ca jurnalista. Voi scrie o cronica de calatorie, un jurnal al vizitei mele in acest oras pentru ca oamenii de acolo sa vada si sa invete despre modul in care se organizeaza un eveniment cultural. Avem multe de invatat de la acest oras”, a tinut sa precizeze Annabell Manjarrés Freyle, din Columbia, poet si jurnalist.

“Colaborarea dintre poeti si autoritati este extraordinara, caci noi nu suntem obisnuiti cu acest lucru. Va incurajam sa continuati pentru ca este important pentru Craiova si pentru comunitate acest lucru. Cred ca acest festival este unul dintre cele mai bune din Europa. Din pacate, nu va putem vota, desi am vrea, insa ati facut o treaba buna si ne-ati oferit o experienta frumoasa. Va felicit pentru sprijinul acordat in ceea ce priveste cultura”, a fost mesajul poetului Jeton Kelmendi, din Albania, profesor la Universitatea din Bruxelles.

Placut impresionat de aceste cuvinte, Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a dorit sa mentioneze inca o data faptul ca, in Craiova, cultura este unul dintre principalele domenii sustinute de municipalitate si sa asigure atat participantii cat si organizatorii ca acest festival va continua si anii viitori, cu sustinerea Primariei Craiova. De asemenea, incepand cu editia urmatoare, va fi luata in calcul si posibilitatea acordarii titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Craiova unei personalitati invitate in cadrul Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu.

Leave a Reply