Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…

Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a in Re minor pentru solisti, cor si orchestra, op. 125 | Agentie de publicitate Craiova Camera Media

Franta incheie Stagiunea Europa cu Simfonia a IX-a de Beethoven

Stagiunea Europa a ajuns la final, ultima saptamana fiind dedicata Frantei. Luni, 16 mai, de la ora 19:00, are loc intalnirea melomanilor cu Alain Paris – directorul muzical al Stagiunii si presedintele Concursului “Pro Musicis” Paris. Marti, 17 mai, pianista Julie Alcaraz, studenta la Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Paris, sustine un recital neconventional la Muzeul de Arta din Craiova. Joi, muzicienii francezi se prezinta: dirijorul Alain Paris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou si baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin vor sta de vorba cu melomanii, in Sala „Filip Lazar” a Filarmonicii. Inchiderea Stagiunii Europa are loc vineri, 20 mai, ora 19:00 cu un concert vocal-simfonic, un adevarat regal al muzicii clasice. In program:
Pascal Zavaro: “La Bataille de San Romano” („Batalia de la San Romano”) (prima auditie)
Camille Saint-Saëns: “Dans macabru”, op. 40
Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a in Re minor pentru solisti, cor si orchestra, op. 125
Nu intamplator, dirijorul francez, Alain Paris, s-a oprit la „Simfonia a IX-a”, „Oda bucuriei”, din ultima parte, fiind imnul Uniunii Europene. „Uniti in diversitate” a devenit un slogan lipsit de continut si o arma folosita de politicieni dupa bunul lor plac. Iata ca o stagiune muzicala, dincolo de fragilitatea aparenta a mijloacelor, are potentialul de a ne ajuta sa intelegem mai bine diferenta dintre cultura, asa cum era ea inteleasa in trecut, si divertismentul de astazi. Pentru ca a existat, nu demult, o Europa in care compozitorii scriau cu intentia de a transcende timpul prezent, de a dura, de a dainui pentru generatiile viitoare (Beethoven imagina o Oda a bucuriei care sa invinga moartea si sa fascineze publicul din viitor), in fata acestui spirit ne inclinam astazi, in speranta ca ne vom ridica la inaltimea lui”. (Ivona Hristescu)
„Una dintre cele mai vechi institutii muzicale romanesti, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, ne-a oferit o surpriza in acest an: o stagiune dedicata tuturor celor 28 de state membre in Uniunea Europeana. Ideea este novatoare si extrem de meritorie, atat prin inedit si organizare, cat mai ales prin realizarea artistica, relevand talentul si abnegatia muzicienilor acestei valoroase Filarmonici romanesti. Publicul craiovean si, gratie transmisiunilor Tv si on line, a avut sansa unei autentice conectari cu pulsul artistic european. Au fost interpretate lucrari ale unor compozitori apartinand unor teritorii sonore mai putin cunoscute, compozitori tineri sau, dimpotriva, clasici, formatori de Scoala in tarile lor. Au incantat publicul muzicieni de exceptie, multi veniti pentru prima data in Romania, dar pe care, cu siguranta ii vom mai auzi” (compozitorul Ioan Dobrinescu).
Programul complet al Saptamanii Frantei:

LUNI, 16 MAI 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZAR”
Intalnirea melomanilor cu Alain Paris – directorul muzical al Stagiunii si presedintele Concursului “Pro Musicis” Paris
Intrarea libera
MARTI, 17 MAI 2016, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTA
“Convorbiri muzicale” (recital neconventional):
Intalnire cu pianista Julie Alcaraz, studenta la Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Paris
Intrarea libera
JOI, 19 MAI 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZAR”
“Muzicienii francezi se prezinta”:
dirijorul Alain Paris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou si baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin
Intrarea libera

VINERI, 20 MAI 2016, ORA 19:00 – FRANTA
Concert vocal-simfonic
ORCHESTRA SIMFONICA SI CORALA ACADEMICA ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: ALAIN PARIS
SOLISTI:
ISABELLE CALS
soprana
SÉVERINE MAQUAIRE
mezzosoprana
DAVID TRICOU
tenor
JEAN-GABRIEL SAINT-MARTIN
bariton
In program:
Pascal Zavaro: “La Bataille de San Romano” („Batalia de la San Romano”) (prima auditie)
Camille Saint-Saëns: “Dans macabru”, op. 40
Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a in Re minor pentru solisti, cor si orchestra, op. 125
Dirijor cor: MANUELA ENACHE

Sursa : filarmonica-oltenia.ro

Acest eveniment este promovat de catre Agentia de Publicitate Camera Media Craiova

Leave a Reply