Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…
Filarmonica Oltenia Craiova Missa în Si minor de Bach-Gian-Luigi-Zampieri-Afis-Concert-Agentia-de-Publicitate-Camera-Media-Craiova

Missa in si minor de Johann Sebastian Bach | Gian Luigi Zampieri Dirijor | Filarmonica Oltenia Craiova | VINERI, 16 Noiembrie 2018, ORA 19:00 | Agentie de publicitate Camera Media Craiova

Cover Promotionale Craiova 2019 Craiova Tiparituri Craiova Promotionale Craiova Calendare Personalizate Craiova 2019 agende Personalizate Craiova 2019
Cover Promotionale Craiova 2019 Craiova Tiparituri Craiova Promotionale Craiova Calendare Personalizate Craiova 2019 agende Personalizate Craiova 2019

 

Inchiderea stagiunii „Muzica uneste!” la Filarmonica „Oltenia” Craiova
Missa in Si minor de Bach

VINERI, 16 NOIEMBRIE 2018, ORA 19:00

DIRIJOR
GIAN LUIGI ZAMPIERI – ITALIA

SOLISTI
GINA GLORIA TRONEL, soprana, FRANTA
OLGA SAIN, soprana
CLAUDIA CODREANU,mezzosoprana
MIHAI URZICANA, tenor
JUSTINIAN ZETEA, bas

ORCHESTRA SIMFONICA SI CORALA ACADEMICA ALE FILARMONICII “OLTENIA”
Maestru de cor: PAVEL SOPOV

Stagiunea „Muzica uneste!” a Filarmonicii „Oltenia” Craiova se incheie vineri, 16 noiembrie, ora 19:00, cu Missa in Si minor – o sinteza a intregii creatii a lui Johann Sebastian Bach. La pupitrul dirijoral al Orchestrei simfonice si al Coralei Academice se va afla maestrul Gian Luigi Zampieri. Iubitorii genului vocal-simfonic vor avea ocazia sa ii asculte, in ipostaza solistica, pe soprana Gina Gloria Tronel, soprana Olga Sain, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mihai Urzicana si basul Justinian Zetea. Pavel Sopov este maestrul de cor al acestui veritabil eveniment muzical, o ocazie rara pentru publicul din Craiova sa audieze aceasta capodopera a muzicii baroce.
Missa in Si minor de Johann Sebastian Bach, o intalnire spirituala dintre doua lumi
Bach a compus de fapt parti ale Missei de-a lungul intregii vieti, iar in ultimii ani, le-a revizuit si le-a perfectionat pentru a le include in aceasta creatie cu numar de catalog BWV 232 ce reuneste toate momentele slujbei catolice. Un lucru interesant, devenit subiect de dezbatere, multi fiind nedumeriti de ce Bach a compus o missa catolica, el fiind de confesiune luterana. Una dintre teorii afirma ca i-ar fi dedicat-o regelui catolic Augustus al-III-lea, cel care l-a numit apoi, in 1736, compozitor al curtii. Alti analisti il vad pe Bach ca pe o personalitate enciclopedica, capabil sa compuna in toate genurile muzicale ale vremii sale. Muzicologul italian Alberto Basso afirma in acest sens ca “Missa in si minor a implicat intreaga viata a autorului. Inceputa in 1733 din motive “diplomatice”, ea a fost incheiata de Bach chiar in ultimul an al vietii, cand era aproape orb. Aceasta lucrare monumentala sintetizeaza tot ceea ce cantorul de la Leipzig a daruit muzicii, din punct de vedere stilistic sau ca tehnica de compozitie. Ea reprezinta de asemenea cea mai uluitoare intalnire spirituala dintre doua lumi, glorificarea catolica si cultul luteran al crucii..” (Laura Ana Manzat, Radio Romania Muzical)
Dirijorul serii, Gian Luigi Zampieri
Intrat de foarte tanar in lumea cinematografului, Gian Luigi Zampieri a ingrijit editia italiana a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului sau, dirijorul si profesorul Franco Ferrara, la centenarul nasterii acestuia. In octombrie 2011, a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Camera Radio din Bucuresti, prezentand in prima auditie absoluta propria compozitie ”Non nobis Domine, portretul lui Jacques de Molay”, interpretata cu ocazia aniversarii procesului care a hotarat desfiintarea Cavalerilor Templieri – Ordinul Templului lui Solomon. Dirijorul Gian Luigi Zampieri detine titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. In prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

 

 

Gian Luigi Zampieri Dirijor, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook
Gian Luigi Zampieri Dirijor, Agentie de Publicitate Camera Media Craiova, Sursa Foto Facebook
Cinci solisti vor incanta publicul meloman – Gina Gloria Tronel, Olga Sain, Claudia Codreanu, Mihai Urzicana, Justinian Zetea
In paralel cu frecventarea cursurilor de master la Universitatea Nationala de Muzica – Bucuresti, Gina Gloria Tronel sustine recitaluri la Opera Nationala din Bordeaux, Institutul Cultural Roman din Paris, Filarmonica ”Banatul” – Timisoara, Filarmonica – Arad, la Oslo si Copenhaga. De asemenea, pe scena Operei Nationale Romane – Cluj-Napoca a debutat in rolul lui Cotosman din opera ”Motanul incaltat” de Cornel Trailescu.
Nascuta la Slatina, soprana Olga Sain a absolvit Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (canto, cu prof. Rodica Miloia), beneficiind si de indrumarea reputatei soprane bucurestene Georgeta Stoleriu. Activeaza, la inceput, in Corul Filarmonicii ”Banatul”, pentru ca, din 2001, sa se stabileasca in Craiova, fiind angajata Coralei Academice a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova.

Mezzosoprana Claudia Codreanu formeaza impreuna cu pianista Inna Oncescu un duo cameral de peste 20 de ani, care a prezentat publicului lucrari valoroase, cunoscute si mai putin cunoscute, unele dintre ele in prima auditie, iar din 2010 a inceput o frumoasa colaborare cu chitaristul Costin Soare. In prezent, este lector univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (sectia canto) si coordonator al unor proiecte cultural-educationale ai caror protagonisti sunt tinerii artisti pe care ii indruma profesional.

Tenorul Mihai Urzicana este solist al Coralei ”Armonia” din Constanta, ansamblu alaturi de care a sustinut numeroase concerte in tara si strainatate (Anglia, Irlanda, Franta, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Serbia, Bosnia, Polonia, Elvetia, Israel) si a castigat Medalii de Aur la competitii mondiale corale din S. U. A, Letonia, Austria, Germania, Rusia. In anul 2017, a castigat Premiul I la Concursul National ”Mihail Jora” (editia a XXVII-a), sectiunea canto.

Basul Justinian Zetea a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (studii de licenta si master, in prezent fiind doctorand) si a devenit colaborator al Operei Nationale Bucuresti din stagiunea 2011/2012. Este si membru al Corului ”Accoustic”, alaturi de care sustine numeroase concerte in tara si in strainatate. Are in repertoriu si numeroase partituri din muzica vocal-simfonica si lieduri. Poseda un impresionant repertoriu de opera: de la Mozart, Verdi, Puccini si Wagner, la Paul Constantinescu, Trailescu si Dediu.
Pavel Sopov, maestru de cor si cadru didactic universitar
Pavel Sopov a fost, in perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” si maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfasurat si o intensa activitate didactica, fiind profesor titular (o perioada si director) al Liceului de Arta “Marin Sorescu”, iar, in ultimii ani, cadru didactic la Departamentul de Arte al Facultatii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, in paralel, indeplineste calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.
Biletele (30 lei pret intreg, 15 lei pret redus pentru elevi, studenti si seniori) pot fi procurate de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698.

 

 

Leave a Reply