Agentia de Publicitate Craiova | Camera Media Craiova

Loading…

Zilele Municipiului Craiova – editia XIX-a. Ziua 2

Expozitie temporara Ipolit Strambu –„Fascinatia cotidianului”

Organizator: Primaria Municipiului Craiova, Muzeul de Arta Craiova

Ipolit Strambu ,este un reprezentant emblematic al picturii romanesti din prima jumatate a secolului XX . Artistul s-a nascut in satul Bratilov – judetul Mehedinti in 1871 . Ipolit Strambu isi face primele studii academice la Bucuresti la Scoala de Arte Frumoase cu Theodor Aman si G.D Mirea unde tema lucrarii sale de diploma este„Daphne si Chloe,, subiect clasicizant, temele clasicizante marcandui intreaga creatie.Dupa ce a absolvit Academia de Arte Frumoase la Bucuresti traieste o perioada la Craiova unde este profesor la Gimnaziul Real — Liceul Fratii Buzesti, dupa care pleaca la Munchen primind o bursa la Scoala Regala de Pictura. Dupa Munchen isi continua formarea la Paris, intregul sau bagaj artistic este legat stilistic de Munchen si Paris unde a atins maturitatea artistica.  E un artist cu o solida educatie academica aprofundindu-si, rafinandu-si formarea artistica in spiritul picturii occidentale. Din pacate in istoria artei exista multe exemple de erori cu artisti marginalizati, uitati, ignorati Ipolit Strambu este un nefericit exemplu . In numele acestor erori s-au frant destine , talente care ar fi trebuit sa se bucure de toata consideratia . Chiar daca a avut un destin artistic aparent implinit,studiind in strainatate in 1901 cand a revenit in Romania a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti apoi decan intre 1917-1918 profesor la Scoala de pictura de ia Baia Mare (Barbizonul estic) fondator al societatii „Tinerimea Artistica,, unul din primii organizatori ai Muzeului de Arta Populara ,spre sfarsitul vietii intra intr-un con de umbra , cazand sub indiferenta si uitare.
Ipolit Strambu e influentat de neoclasicism si de impresionism . Pana la un anumit punct maniera sa e impresionista evoca stari, efecte luminoase , zone muzicale , are o viziune complexa intre solida compozitie figurativa si vibranta energie a luminii atmosferice unde creeaza centru de interes si descopera efecte de mister .Raportul dintre prim plan si fundal prin evocarea unui spatiu intimist, cald . Artist complex si contemplativ pentru el pensula a reprezentat un mijloc spre descoperirea frumusetii supreme a lumii din proximitatea sa. A fost un inovator, el a descoperit in cotidian aspecte despriinse parca dintr-o lume ideala. A fost premiat de la prima sa iesire pe simeze, s-a calificat primul pentru obtinerea bursei la Munchen , fiind printre putinii artisti romani de formatie filogermana. Educatia germana e completata de cromatica sl spontaneitatea pariziana Ipolit Strambu isi incepe cariera artistica sub influenta evident a lui Grigorescu pictand lumea idealizata a satului romanesc cu figuri angelice ale lumii satului. Picturi cu specific national reprezentand femei in costume nationale dar si tarani cu infatisari, curajoase si solemne dar si gratiosul ciobanas caruia-l surprinde inocenta . Aceste personaje sunt personificari ale fortei naturii reprezentate in natura umana Evoca lumea satului de unde a plecat, mare parte din lucrarile sale sunt inspirate de satul natal. Multe din personajele sale feminine sunt surpriinse cosand preocupare frecventa a femeilor din Mehedinti. Mama artistului era o impatimita a cusaturilor si broderiilor. intr-un tablou surpriinde initierea , o bunica care isi invata nepoata sa coase. Artist inspirat, vizionar a fost un inovator, a descoperit in cotidian aspect despriinse parca dintr-o lume ideala, prefera de multe ori plein air-ul cercetarii in atelier, fascinat de cotidian picteaza scene de gen in plina lumina a zilei la el contrastul umbra/lumina fiind deseori inlocuit de ecuatia lumina/culoare unde cerceteaza efectele stralucitoare de lumina diurna, de lumina reverberand prin vegetatie, de lumina directionata de un abajur ca in regia picturii baroce.
Artistul e atras de dimensiunea domestica a vietii cotidiene, de viziunea standardizata a
frumusetii feminine, picteaza ambianta feminitatii, femeile reprezentate sunt ca niste
misterioase creaturi melancolice, abandonate in actul cusutului, cu siluete moi si fluide . Dupa
perioada de inceput sub influenta lui Grigorescu picteaza exclusiv personaje feminine, o
iconografie laica a feminitatii. Eternul feminin e reprezentat de Ipolit Strambu cu vizibile accente sentimentale, picteaza imaginea prerafaelita a femeii, utilizeaza metafore expresive tipice limbajului prerafaelit.  Ne comunica senzatii ale realitatii cu o surprinzatoare fidelitate , vocabularul sau centrat pe universul domestic, casa si interioarele acesteia, gradina, se transforma parca intr-un spatiu metafizic, ce invita spectatorul in atmosfera ce respira calm si seninatate . Ipolit Strambu invaluie toate lucrarile sale intr-o atmosfera de seninatate,calm,fiind
fascinat de lumina zilei, de densitatea luminii .Lucrarile sale sunt invadate de galbenuri vibrante
.Lumina se insinueaza ca ceva supranatural in lucrarile sale , cade in rafale, tulbura, e factorul
ce trezeste profunda complicitate dintre personaje si peisajele in care se integreaza. S-ar putea
spune ca Ipolit Strambu a pictat sub semnul nostalgiei paradisului pierdut sau ca a avut viziuni
prerafaelite in gradini unde a integrat universul eternului feminin. A gasit in peisajul gradinilor,
locul unde se deruleaza scene de o nostalgie coplesitoare. Este de ajuns sa ne gindim la
locurile in care artistul a studiat a trait, a pictat, pentru a intelege ca n-a facut altceva decat
sa redea pe panza ce a vazut si ca frumusetea reprezentata in picturile sale este un ecou al
frumusetii contemplate.
Ceea ce face Ipolit Strambu inseamna mult mai mult decit o simpla reprezentare, este
ceea ce Stendhal numeste cristalizare. Pinzele artistului trezesc in noi o senzatie de irealitate, de miracol evoca o atmosfera care ademeneste si incanta. Ceea ce picteaza Ipolit Strambu ne face sa vedem Paradisul din proximitatea noastra avem impresia ca ne aflam in fata unor lucruri pe care nu le pretuim indeajuns. In aceasta realitate frustra, cotidiana artistul descopera magia vietii.Privindu-i lucrarile devenim atenti la momentele magice din jur ,descoperim tihna unei
vieti confortabile simtim o nevoie incontrolabila de a trai asa, de a ne bucura de lucruri marunte,
ne transforma in esteti si putem observa maretia lucrurilor inconjuratoare. Ipolit Strambu vede lumea cu o privire hedonista si nostalgica, in deplin acord cu natura. In reprezentarile umane, in aceste icoane profane a surprins gratia divina cuprinsa in natura umana. Prin eleganta cautata a personajelor feminine, prin enigmatica aluzie la menajul familial, Ipolit Strambu descrie familia ca fundament al identitatii umane. Femeia e reprezentata de o lume feminina alcatuita din mame, prietene,rude, personaje feminine calme care traiesc cu autentica devotiune misterul existentei.
In prezent, operele sale se gasesc in colectiile unor importante muzee din Romania,
Muzeul de Arta din Craiova detine o colectie de 11 lucrari pe care vi le prezentam in Sala Oglinzilor.

Muzeul de Arta Craiova

Foto by : Agentia de Publicitate Camera Media Craiova

Leave a Reply